OIT Isännöinnin hanke kisaa Asumisteko 2021 -palkinnosta

OIT Isännöinnin toimintapa, jossa taloyhtiön kuntoon ja talouteen liittyvät dokumentit on avattu isännöinnin ja taloyhtiön edustajien lisäksi sidosryhmien käyttöön, on valittu Asumisteko 2021 -palkinnon finaaliin. Yhteensä kolme finalistia kilpailee palkinnosta, joka julkistetaan Isännöintipäivillä 10.11.2021.

OIT Isännöinnin avoimen taloyhtiödokumentaation hanke kisaa Asumisteko 2021 -palkinnosta. Kuvassa vasemmalta perustaja Mauri Niemelä, isännöintipalvelujen liiketoimintajohtaja Petri Gallén, toimitusjohtaja Jukka Niemelä ja isännöitsijä Annemari Mustonen. Kuva: Juho Kuva

OIT Isännöinti (OIT) on luonut käytännöt, joilla taloyhtiöiden kuntoon ja talouteen liittyvät tiedot – kuten remonttihistoria – dokumentoidaan taloyhtiön, isännöinnin ja sidosryhmien hyödyksi.

Toimintatapa on isännöintialalle poikkeuksellinen, sillä taloyhtiöistä ei usein ole kerättynä yhtä laajaa dokumentaatiota, eikä esimerkiksi asunnon myyjillä, ostajilla, kiinteistövälittäjillä tai urakoitsijoilla aina ole kätevästi pääsyä tarvitsemaansa tietoon.

Kerään asiakkaistani tietoa, joka auttaa minua isännöimään paremmin. Vaikka asiakas lähtisi minulta pois, tieto jää edelleen asiakkaalle ja muille tahoille hyödyksi, sanoo OIT:n entinen toimitusjohtaja Mauri Niemelä.

Hiljattain Helsinkiin laajentanut OIT dokumentoi tietoa asiakasyhtiöistään usealla eri tavalla. Ennen kuin asiakkuus alkaa, taloyhtiöstä laaditaan katselmus, jonka tekee niihin erikoistunut kokenut isännöitsijä.

Valokuvalliseen raporttiin kootaan tiedot muun muassa asiakasta haastatellen, taloyhtiön tiloja tutkien sekä aiempia dokumentteja, kuten rakennuspiirustuksia ja hallituksen pöytäkirjoja hyödyntäen.

Kun taloyhtiö on tullut asiakkaaksi, tarvitaan katselmuksen tueksi mahdollisesti vielä ulkopuolisen ammattilaisen tekemiä tutkimuksia. Kaikkien taloyhtiöön teetettyjen tutkimusten ja korjausten dokumentit tallennetaan jatkoa varten.

– Taloyhtiöidemme tilinpäätökset ovat perusteellisia ja toimintakertomukset kattavia. Tekemämme talousarviot ja kunnossapitotarveselvitykset ovat totuttua laajempia. Teemme esimerkiksi kunnossapitotarveselvitykset pääsääntöisesti 10 vuodeksi, kun laki edellyttää niitä vain viideksi vuodeksi, kertoo OIT:n toimitusjohtaja Jukka Niemelä.

 

Kun tuntee historian, on helpompi katsoa tulevaisuuteen

 

Dokumentaatio helpottaa taloyhtiöasumista niin asunnon oston, osakkuuden ja asumisen, hallitustyön kuin lopulta asunnon myymisen vaiheissa.

Asuntokaupoissa välittäjät, ostajat, myyjät ja esimerkiksi pankit saavat tukea päätöksiinsä ja työhönsä dokumentaatiosta. Myös sijoittajat ovat mielellään ostaneet asuntoja OIT:n kohteista, kun myynnin ja omistamisen kannalta olennaiset tiedot on koottu yksiin kansiin.

Dokumentaation pohjalta taloyhtiöiden hallitukset voivat tehdä perustellumpia päätöksiä.

Kun remonttien ajankohdat sekä kiinteistössä käytetyt materiaalit ja rakenteet ovat tarkalleen tiedossa, on helpompaa arvioida nykytilaa ja ennakoida tulevia kunnostustarpeita.

Kun osakkaat on informoitu, he kiinnostuvat helpommin myös hallitustyöstä. Taloyhtiön asukkaat taas pystyvät paremmin hahmottamaan taloyhtiön tulevaisuuden, ja hallitsemaan asumiskustannuksiaan.

Taloyhtiöön perusteellisesti perehtynyt isännöitsijä pystyy jatkossa tekemään tehokkaammin sellaisia asioita, joista on oikeasti taloyhtiölle hyötyä.

 

OIT:lle dokumentoinnista on tullut myös erottautumistekijä isännöintimarkkinoilla.

Isossa kuvassa kiinteistöjen kunnostushistorian dokumentointi auttaa koko yhteiskuntaa, sillä suuri osa kansallisomaisuuttamme on kiinni rakennuksissa.

Hyödyt tällaisesta dokumentaatiosta ovat niin monituiset, ettei haittaisi ollenkaan, vaikka joku isännöintitoimisto innostuisi toimimaan samoin. Silloin pystymme yhdessä kehittämään koko toimialaa – ja montaa muutakin siihen liittyvää toimintoa yhteiskunnassa, tiivistää Jukka Niemelä.

Palkittavaksi asumisteoksi etsitään hyvää taloyhtiöasumista ja/tai hyvää isännöintiä edistävää hanketta, palvelua tai tuotetta. Asumisteon toteuttajan on oltava joko Isännöintiliiton palveluverkostoyritys, Isännöintiliiton jäsenyritys tai Isännöintiliiton jäsenyhdistys.

Finalistit valinneen palkintoraadin asiantuntijoina toimivat tänä vuonna kehitysjohtaja Miimu Airaksinen SRV Yhtiöt Oyj:stä, toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä Martoista, toimitusjohtaja Harri Hiltunen Kiinteistöliitosta, toimitusjohtaja Annukka Mickelsson Kiinteistönvälitysalan Keskusliitosta ja kehitysjohtaja Reetta Yrttimaa Isännöintiliitosta.

Finalisteista valitaan lopulliset voittajat yleisöäänestyksellä. Eniten yleisöääniä saaneet voittajat julkistetaan palkintogaalassa Isännöintipäivillä 10.11.2021.