Isännöitsijän kevätterveiset

Kevätkausi on isännöitsijälle kiireistä aikaa. Keväällä tilinpäätösaika on vilkkaimmillaan ja tilinpäätöksen koostaminen vaati myös isännöitsijän työpanosta. Muita ajankohtaisia asioita ovat hallituksen- ja yhtiökokousten järjestäminen. Päivät saattavat venyä pitkiksi, koska kokoukset pidetään pääsääntöisesti ilta-aikaan. Kokouksissa päätetyt asiat tulee myös huolehtia tiedoksi kaikille taloyhtiön osakkaille. Kevät on aikaa, jolloin tulevalle kesäkaudelle suunniteltuja ja käynnistyviä korjaushankkeita viedään eteenpäin. Myös muita isännöitsijältä toimenpiteitä vaativia korjauksia ja vahinkoja sattuu viikoittain. Päivittäiset ilmoitukset ja yhteydenotot isännöitsijä huolehtii ripeästi ja tehokkaasti myös kevään kiireiden keskellä. 

Olen Ossi Arvola ja toimin OIT:lla isännöitsijänä. Ennen isännöintialalle siirtymistä toimin monet vuodet lentokonehuollon ja elektroniikkateollisuuden tehtävissä sekä työnjohto- ja hallinnollisissa tehtävissä. Isännöintialaa katselin ensin usean vuoden ajan taloyhtiömme hallituksen puheenjohtajana ja isännöitsijän töihin päädyin, kun edellinen työnkuvani olisi vaatinut muuttoa Etelä-Suomeen. Isännöintialan opiskelun jälkeen olen ollut viimeiset kymmenisen vuotta isännöinnin tehtävissä.

Taloyhtiöiden tekninen kunto, huoltokorjaukset ja kiinteistönpito ovat mielestäni selväpiirteisiä asioita. Teknisen taustani vuoksi ajatteluni onkin usein suoraviivaista, toinen asia seuraa toista. Jotta hommat hoituvat mahdollisimman hyvin, on tärkeää löytää yhteinen sävel isännöitsijän ja taloyhtiön kesken. Seuraavaksi muutamia ajatuksiani siitä, mitä itse ajattelen kiinteistöistä ja niiden ”hanskaamisesta” sekä korjaustoimista. 

TALOYHTIÖN OMINAISPIIRTEET

Jokainen talo on omalla tavallaan yksilöllinen. Jotta voit hoitaa taloyhtiötä kokonaisvaltaisesti, tulee sinun tuntea talon oikut ja ominaispiirteet. Näitä asioita ovat muun muassa alkuperäiset tekniset ratkaisut sekä runko- ja muut rakenteet.  Myös se, onko, vesikatto peltiä vai huopaa ja onko katossa käytetty aluskatetta, ovat huomioon otettavia asioita. Isännöitsijän tulee tuntea myös taloyhtiön putkistot, salaoja, sähkötekniikka, julkisivut, ikkunat ja hissi, muutamia asioita mainitakseni. Alkuperäinen rakennusmateriaali, rakenteiden toteutustapa ja huolellinen tai huoleton rakentamisen laatu antavat lähtökohdan sille miten taloyhtiö kestää aikaa ja miten sitä tulee huoltaa.

ISÄNNÖITSIJÄ, TUNNE TALOYHTIÖ

Isännöitsijän tulee tietää taloyhtiön perustiedot ja historia. Ilman näitä tietoja taloyhtiön tulevaisuuden suunnittelu ja näin ollen taloyhtiön oikea-aikainen huoltaminen käyvät mahdottomaksi. On tärkeää perehtyä taloyhtiön korjaushistoriaan sekä mahdollisesti olemassa olevan korjausvelan määrään. Näin mahdollistetaan ennalta suunnitellut ja porrastetut korjaustoimenpiteet. Olemme tulleet siihen tilanteeseen, että kiinteistöjen peruskorjaukset tulee hoitaa kohtuullisina kokonaisuuksina, jotta rahoittajat antavat lainaa. Jos peruskorjauksia lykätään ja lykätään, käy kuten eräässä vanhassa yhtiössä. Yksikään pankki ei anna lainaa putkistojen ja kylpyhuoneiden korjaukseen. Syy on se, että kokonaislainan määrä on enemmän kuin puolet huoneistojen oletetusta myyntiarvosta / m2.

Kun korjaukset tehdään oikeaan aikaan ei taloyhtiön laina kasva liian suureksi ja asumiskustannukset säilyvät kohtuullisella tasolla. 10 vuoden korjaus-suunnitelma kustannusarvioineen, täydennettynä tarvittaessa hankesuunnitelmalla, on hyvä työkalu korjauksien pitkäjänteiseen eteenpäin suunnitteluun ja toteuttamiseen. Vanha sanonta ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” pätee myös isännöintialalla.

Mukavaa kevään jatkoa kaikille!

Ossi Arvola, isännöitsijä IAT